ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΙ ΣΘΕΝΕΙ


Η επιπόλαιη μόδα της αρχαίας ελληνολατρείας απειλεί να καταστρέψει την πατρίδα μας. Και αυτό διότι, το να νομίζει κανείς ότι υπερτερεί για τους λάθος λόγους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία άσχημη συνάντηση με την πραγματικότητα.
Ας αφήσουν καλύτερα την αρχαία Ελλάδα εκεί που είναι. Ας ξεχάσουν τί έκαναν στον Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες εκείνοι που νομίζουν οι σημερινοί ότι τους μιμούνται γιατί εκείνοι δεν περίμεναν τίποτα από κανέναν ενώ οι σημερινοί ψευτομιμητές τους περιμένουν τα πάντα από όλους τους άλλους εκτός από τους εαυτούς τους. Κεντρική ιδέα στην αρχαιοεληνική σκέψη ήταν ότι αυτός εδώ ο κόσμος δεν έχει κατασκευαστεί μόνο και μόνο για την ικανοποίηση των ανθρώπων. Τουναντίον, όχι μόνο δεν ενδιαφερόταν γι αυτούς αλλά όταν έπρεπε να ενεργήσει για να ισορροπήσει την ζυγαριά - πράγμα που έκανε μόνο όταν κάποιος ή κάτι διατάρασσε την ισορροπία - είχε σκληρό και αμείλικτο πρόσωπο. Αυτήν την σκληράδα, την παγερή ακαμψία και την μηδενική ατιμωρησία, οι αρχαίοι την καταλάβαιναν, την σεβόντουσαν και την χρησιμοποιούσαν ως κίνητρο ατομικής και κοινωνικής ανέλιξης.
Ο σημερινός ανθρωποκεντρισμός, γνήσιο τέκνο ενός ξενόφερτου και ψευδεπίγραφου διαφωτισμού, έχει οδηγήσει τον άνθρωπο ένα βήμα πριν την καταστροφή, αφού του έδωσε ψεύτικες ιδέες για την σοβαρότητα της ύπαρξής του και για το μέγεθος της δύναμής του. Αντίθετα, ο αρχαίος Ελληνας, καταλαβαίνοντας τα... αυτονόητα, γνώριζε ότι όλα όσα ήθελε και χρειαζόταν, μόνο ιδίοις κόποις θα τα αποκτούσε. Δεν περίμενε τίποτα, ποτέ, από κανέναν. Μόνο από τον εαυτό του. Οχι σε κάποιον μέλλοντα χρόνο, αλλά εδώ και τώρα. Δεν ζούσε με αναμνήσεις αλλά με όνειρα να κάνει πράγματα αξιοσημείωτα που να αξίζουν να καταγραφούν στα κιτάπια της ιστορίας και να γίνουν αυτά αναμνήσεις (Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα... μας τά είπε ο Ομηρος) και φάροι φωτεινοί για τις επερχόμενες γεννιές. Δεν έτρεχε στην Χάγη και στις Βρυξέλλες κάθε φορά που κάποιος ξένος ασεβούσε εις βάρος του, αλλά, όπως απαίτησε ο τεράστιος Σθενελαϊδας (ο Σπαρτιάτης έφορος) από τους συμπολίτες του, τον τιμωρούσε εν τάχει και παντί σθένει, δηλαδή άμεσα και με όλες του τις δυνάμεις. Χωρίς ημίμετρα. Ολοκληρωτικά.
Ας αφήσουν λοιπόν την αρχαία Ελλάδα εκεί που είναι. Οταν τα λόγια τα παχιά αρχίσουν να συνοδεύονται με αντίστοιχα έργα, τότε μπορούν να καυχόνται για το γένος τους. Μέχρι τότε θα είναι απλά κάτοικοι μίας μικρής πρώην Οθωμανικής επαρχίας... Ετσι δεν είπε ο πρωθυπουργός;
(ΗΚ)
Βίντεο: Μάνη, νυχτερινές λήψεις. Χωρίς λόγια.

Comments