ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΜΕΙΟ


(Εγραφα πριν δύο ακριβώς χρόνια)
Κάποτε κάνεις ταμείο. Θές δεν θές. Για όλα. Κι όταν η λογική δεν βοηθά, κρεμιέσαι απ' το συναίσθημα. Και τότε, αν η θάλασσα και η βροχή δεν καταφέρουν να σε ηρεμήσουν, ξέρεις... Ισως όχι τα γιατί και τα επειδή, αλλά αυτό που πρέπει να ξέρεις το ξέρεις.
Μας συμφέρει να λέμε ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος. Μας βολεύει να τα βαφτίζουμε όλα γκρίζα γιατί η αβεβαιότητα προσφέρει απάγκιο στη φουρτούνα της ψυχής μας. Μας συμφέρει να μην βλέπουμε απλά, φυσικά, χωρίς ετικέττες. Ετσι κρατιόμαστε στην επιφάνεια της φουρτουνιασμένης θάλασσας που λυσσομανάει μέσα μας ώρες ώρες, πληρώνοντας όμως μεγάλο τίμημα αφού ανταλάσσουμε την ζωή με την επιβίωση. Γιατί η ζωή βρίσκεται μόνο στην αλήθεια ενώ η επιβίωση παντού αλλού.
Η αλήθεια είναι πάντα απλή. Σκληρή αλλά ποτέ άδικη και είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μόνο αντικειμενική. Δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες γιατί δεν υπάρχουν πολλά σύνολα... πολλά σύμπαντα... ότι κι αν μας λένε οι επιστήμονες αφού είναι πολύ λίγοι μπροστά στους φιλοσόφους. Βρίσκεται στο πεδίο αναφοράς μας, στη βάση στήριξής μας η οποία ποτέ δεν νοιάστηκε για τις δικές μας ετικέττες. Δεν χρησιμοποιεί κοσμητικά επίθετα για να εκφραστεί, ούτε έχει πενήντα αποχρώσεις του γκρίζου στην παλέττα της. Λειτουργεί και εκφράζεται απλά, λιτά, δωρικά, σε συμφωνία με την ανάγκη που λυγίζει ακόμη και τους Θεούς. Οσο για τους ανθρώπους, τους βλέπει σαν νάναι καρυδότσουφλα στο πέλαγος.
Η αλήθεια βρίσκεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Στή σιωπή, όχι στο θόρυβο. Εχει μέτρο και συχνότητα, πιστεύει στην αρμονία και ο ρυθμός της εκφράζεται παντού, μέχρι ακόμη και στον χτύπο της καρδιάς μας. Μόνο με την βοήθειά της κάνεις ταμείο, πράγμα που το αχαλιναγώγητο "είναι" σου το γνωρίζει πολύ καλά και το εκφράζει δυνατά κάθε φορά που η λογική τολμάει να την αμφισβητήσει με τις ανθρώπινες εκλογικεύσεις της. Γιατί το "είναι¨σου ξέρει ότι μόνο αυτή μας γειώνει. Μόνο αυτή μας συνδέει με την προέλευση και τον προορισμό μας.
(ΗΚ)
Καλό καλοκαίρι σε όλους. Εγώ πάντα προτιμούσα το Φθινόπωρο.

Comments