Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ

Εθισμένοι στο αόρατο και το αχανές των ονείρων, πώς να περπατήσουν οι άνθρωποι στα μικρά σκοτεινά σοκκάκια της γήϊνης πραγματικότητας; Πώς να καταλάβουν ότι πρέπει να μάθουν να ακούν καλύτερα απ' όλα, εκείνα που δεν λέγονται; Που δεν χρειάζονται λαλιά για να ειπωθούν; Πως να μάθουν ότι πρέπει, ότι είναι ανάγκη να παρατηρούν;
Γιατί η παρατήρηση είναι η αρχή της επιστήμης και της γνώσης. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι αυτό που παρατηρούμε, ακριβώς επειδή το παρατηρούμε, το επηρρεάζουμε και συνεπώς δεν είναι το ίδιο με εκείνο που ήταν πριν το παρατηρήσουμε. Και ακόμη, ότι αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η φύση καθαυτή, αλλά η φύση όπως εκτίθεται στη μέθοδο της παρατήρησής μας.
Αυτή η μέθοδος όμως, ορίζει εκτός από την οπτική μας για την φύση και την "ποιότητα" της ζωής μας, τον τρόπο δηλαδή που επιλέγουμε να ζούμε (γιατί ποιόν σημαίνει τρόπος, όχι καλύτερο - ή καλλίτερο - όπως έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε τελευταία). Η ποιότητα δεν είναι (δεν ήταν ποτέ) αναγκαστική επιλογή λόγω έλλειψης πόρων, δεν χρειάζεται χρήματα δηλαδή, γιατί αφορά αρχές, όχι διαδικασίες. Ετσι, η ποιότητα δεν είναι ποτέ ακριβή.
Είναι απλά ανεκτίμητη.
(ΗΚ)Σ
Σκέψεις μετά από μία δύσκολη ημέρα

Comments